Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης © 2019 Ευτύχης Δαμιανάκης

 

Ο Δήμος Χανίων πρέπει να αποκτήσει στρατηγική ανθεκτικότητας

Ευτύχης Δαμιανάκης | 14 Φεβρουαρίου 2019

«Ο Δήμος Χανίων πλήττεται ιδιαίτερα, από χθες, Τετάρτη, από τα καιρικά φαινόμενα. Φαινόμενα ασυνήθιστα σε ένταση και διάρκεια. 

 

Παρακολουθώ με προσοχή και προβληματισμό όσα συμβαίνουν. Τόσο τις τελευταίες ώρες, όσο και σε παλαιότερους χρόνους. 

 

Κοινή συνισταμένη, ακόμη και όταν τα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν ασυνήθιστη ισχύ, είναι ότι συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Χανίων πλήττονται. 

 

Μεταξύ αυτών, το ενετικό λιμάνι, η Κάτω Σούδα, τα Λιβάδια, τμήματα της λεωφόρου Σούδας, ο ΒΟΑΚ, ειδικά στο τμήμα Μουρνιές - Βαμβακόπουλο και, τους δύο τελευταίους μήνες σε όλο σχεδόν το μήκος του με έμφαση στην περιοχή του Σταλού. 

 

Σήμερα νωρίς το μεσημέρι επισκέφθηκα το ενετικό λιμάνι των Χανίων όπου είχα την ευκαιρία να διαμορφώσω προσωπική άποψη για το μέγεθος της καταστροφής. 

 

Είναι προφανές ότι οι λύσεις που απαιτούνται δεν μπορεί να υλοποιηθούν μέσα σε λίγες ημέρες. 

 

Όμως, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι λύσεις αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν και να δοθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις. 

 

Τα βήματα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, χωρίς χρονοτριβές, χωρίς παλινωδίες, χωρίς αναβλητικότητα: Εντοπισμός του προβλήματος, καταγραφή των δεδομένων, πρόταση από τους ειδικούς για τη ριζική αντιμετώπισή του, μελετητική  «ωρίμανση» όπου απαιτείται, εύρεση χρηματοδότησης, υλοποίηση. Άμεσα.

 

Απαιτείται αποφασιστικότητα και ισχυρή βούληση. Όχι αποσπασματικές ενέργειες, αλλά ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, με τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Δεν είναι ανεκτό να γινόμαστε μάρτυρες αυτών των εξαιρετικά δυσάρεστων καταστάσεων σε κάθε έντονη ή λιγότερο έντονη βροχόπτωση. Δεν είναι ανεκτό να μη δίδονται λύσεις για συγκεκριμένες περιοχές, εδώ και χρόνια.

 

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Χανίων οφείλει και πρέπει να θωρακιστεί στο σύνολό του για να μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα νέα δεδομένα που προκαλεί και η κλιματική αλλαγή. 

 

Αυτός είναι ο στόχος μας. Να μετατραπεί ο Δήμος μας σ’ έναν ανθεκτικό Δήμο, για να εξασφαλίσουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και τη συνεπή συνέχεια και λειτουργία της κοινωνίας στο σύνολό της.

 

Είναι ένας στόχος, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί για εμάς μέγιστη προτεραιότητα, σε συνδυασμό με ένα ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης του οδικού δικτύου του Δήμου, που σε πολλά σημεία βρίσκεται στα όριά του».