Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης © 2019 Ευτύχης Δαμιανάκης

 

Προς τη σωστή κατεύθυνση οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί σε Δημοτικές - Τοπικές Κοινότητες

Ευτύχης Δαμιανάκης | 3 Απριλίου 2019

Με ικανοποίηση ενημερώνομαι, μέσω σχετικών ανακοινώσεων, για τη δημιουργία ανεξάρτητων συνδυασμών σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Χανίων, όπως οι Μουρνιές, τα Τσικαλαριά και τα Περιβόλια.


Είναι πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα στις 27 Μαρτίου επεσήμανα ότι ο «Κλεισθένης» δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων να συνδιαμορφώσουν συλλογικές και αυτόνομες - ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις, για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών.


Είναι μία διαδικασία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική, κατά την άποψή μας. Για τον λόγο αυτό, ως Δημοτική Κίνηση αποφασίσαμε, όπως τόνισα στη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, να στηρίξουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που θα γίνουν από τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών και να μη λειτουργήσουμε διασπαστικά, να μην εστιάσουμε στο δέντρο, αλλά στο δάσος.


Εμπιστευόμαστε τις τοπικές κοινωνίες και τις πρωτοβουλίες των πολιτών των τοπικών κοινωνιών και θα είμαστε δίπλα τους, διακριτά, με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι οι συνδυασμοί που δημιουργούνται θα λειτουργήσουν πραγματικά ανεξάρτητα, τόσο πριν όσο και μετά τις δημοτικές εκλογές.


Πεποίθησή μας είναι ότι τυχόν απόπειρες, από οποιονδήποτε, καταστρατήγησης ή εκμετάλλευσης για μικροπολιτικές στοχεύσεις, αυτών των τοπικών πρωτοβουλιών αντιστρατεύονται τη μεγάλη ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης, διαδικασία που είναι μείζονος σημασίας για τη λειτουργία του Δήμου μας την επόμενη μέρα των εκλογών.


Για τον λόγο αυτό, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι από τις πρώτες μας αποφάσεις, αν μας τιμήσουν οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες, θα είναι η αποκέντρωση της λειτουργίας όλων των μηχανημάτων έργου -στο πλαίσιο του νέου μοντέλου οργάνωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών- έτσι ώστε κάθε Δημοτική Ενότητα να διαθέτει τον δικό της μηχανο-τεχνικό εξοπλισμό, που θα παρεμβαίνει άμεσα για να αντιμετωπίζει προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη.


Θα είναι το πρώτο μιας σειράς βημάτων αποκέντρωσης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης», καθώς πιστεύουμε βαθιά ότι μόνο με την πραγματική ενίσχυση των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων μπορούμε να βαδίσουμε μπροστά, όλοι μαζί, χωρίς δημότες δύο και τριών ταχυτήτων.